The Skymasters

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
foto uit 1946

The Skymasters onder leiding van Pi Scheffer was een ensemble dat optrad voor de AVRO-radio.


Inhoud

Geschiedenis

The Skymasters was een radio-orkest van de AVRO dat ook veelvuldig voor publiek optrad. De Skymasters speelden veel Amerikaanse muziek, maar ook Nederlands en eigen werk stonden op het repertoire. Het orkest bestond tot in de jaren negentig, maar was vanaf 1985 niet meer wekelijks op de radio te horen.
Begonnen als The Red White and Blue Stars, dat in 1945 werd geformeerd door Willy Kok. Zijn agent introduceerde het orkest in december 1945 bij de AVRO en dat leidde tot een aantal radio-optredens.
Al snel ontstonden moeilijkheden met Kok. Pi Scheffer vertrok en Klaas van Beeck werd gevraagd Kok op te volgen. Van Beeck ging echter naar de KRO. Scheffer keerde terug en nam de leiding over en de naam veranderde in The Skymasters. Kok nam de naam The Red White and Blue Stars mee.
Vanaf januari 1949 was het orkest te beluisteren in de Bonte Dinsdagavondtrein.
Van 1978 tot en met 1985 verzorgden The Skymasters voor de AVRO het wekelijkse jazzprogramma Swingtime, vanuit Nick Vollebregt’s Jazzcafé te Laren. Tony Nolte had de leiding. In 1985 besloot de AVRO te stoppen met het programma, omdat de kosten te hoog werden.
Het laatste radio-optreden vond plaats op 21 januari 1997 in het programma Sesjun van de TROS.


Orkestleiders


Bezetting

Zangeres Annie de Reuver [1] trad vanaf het begin regelmatig op met The Skymasters. Na een onderbreking van twee jaar kwam ze in 1949 voor een paar jaar weer terug bij het orkest. Ze werd in 1953 opgevolgd door Rita van Schaik. Een jaar later was het de beurt aan Annie Plevier. Zij debuteerde tijdens het live uitgezonden nieuwjaarsfeest van 1954.
In 1957 ontdekte Bep Rowold Greetje Kauffeld. [2]Zij zong tot 1960 bij het orkest.

Bezetting in 1955: Rinus van den Broek (trompet); Wim Kat (trompet); Tommy Green (trompet); Peep van den Elzen (trompet); Louis Färber (trombone); Dicky Kaart (trombone); Bep Rowold (saxofoon); Ad van den Hoed (saxofoon); Ferry van Ingen (saxofoon); Sander Sprong; Joop van Veerzen (saxofoon); Dick Scherpenhuizen (piano); Tom Dissevelt (bas); Martin Beekmans (drums) en Karel van der Velden (gitaar, zang)

Bezetting in 1973:

Aankondiging in de Televisier, jan. 1973Bronnen en referenties

  • Artikel in de Muziekencyclopedie [3]. Het artikel bevat ook een lijst met muzikanten.
  • Wikipedia [4]


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie