Rogier van Otterloo

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Willem Rogier (Rogier) van Otterloo (Amsterdam, 11 december 1941 - Bilthoven, 29 januari 1988) was een Nederlands componist, arrangeur en dirigent.

Inhoud

Biografie

Van Otterloo werd geboren in Amsterdam als oudste zoon van de componist en dirigent Willem van Otterloo en Annette Jacoba Adriana Heukers. Van kinds af aan werden het gevoel en de liefde voor muziek hem met de paplepel ingegoten. Hij volgde het Vossius Gymnasium te Amsterdam en richtte daar een combo op waarin hij piano speelde en zijn klasgenoot Edwin Rutten drums. Na de middelbare school studeerde hij aan het Utrechts Conservatorium piano en fluit.
Halverwege de jaren zestig was hij pianist bij de cabaretgroep Lurelei. Hij begon toen intensiever te componeren. Hij schreef onder andere voor Gerard Cox en Jasperina de Jong. De meeste van de composities werden opgenomen door geluidstechnicus Dick Bakker. Het bekendst werd Van Otterloo door de filmmuziek bij succesvolle Nederlandse speelfilms als Turks Fruit (1973), Help! De dokter verzuipt... (1974), Keetje Tippel (1975), Soldaat van Oranje (1977), Grijpstra en de Gier (1979) en Op hoop van zegen (1986) en door zijn samenwerking met Thijs van Leer op diens langspeelplaat Introspection.
Van Otterloo overleed op 46-jarige leeftijd in Bilthoven na een lang ziekbed, aan de gevolgen van kanker. Hij werd begraven op begraafplaats Den en Rust in Bilthoven.


Betekenis voor de omroepmuziek

Op 1 september 1980 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Metropole Orkest als opvolger van Dolf van der Linden. Tussen 1980 en 1987 was hij vijfmaal dirigent bij de Nederlandse bijdragen aan het Eurovisiesongfestival, bij de liedjes Amsterdam (1980), Het is een wonder (1981), Jij en ik (1982), Ik hou van jou (1984) en Rechtop in de wind (1987).


Trivia

Hij ontving tweemaal een Edison, eenmaal in 1971 en (postuum) in 1988.
Tijdens de hommage aan Rogier van Otterloo op donderdag 10 maart 2011 in Vredenburg Leidsche Rijn door het Metropole Orkest werd ook de biografie gepresenteerd die John van Markwijk schreef over leven en werk van een van de drijvende krachten van de Nederlandse lichte muziek van na de Tweede Wereldoorlog.
In het boek zit een dvd met daarop een documentaire van de VPRO uit 2005 'De herontdekking van Rogier van Otterloo' alsmede een selectie uit de concertregistratie van Drieluik 3x Van Otterloo van het Metropole Orkest in het Muziekgebouw aan 't IJ in september 2006.


Bibliografie

  • Rogier van Otterloo, arrangeur, componist, orkestleider / John van Markwijk. - Stichting Vrienden van het Metropole Orkest ; John van Markwijk, 2011


Bronnen en referenties

Wikipedia [1]


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie