Pierre Wijnnobel

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Pierre Jean Carel Wijnnobel (Leiden, 5 augustus 1916 - Amsterdam, 9 januari 2010) was een Nederlands componist, arrangeur, orkestleider en musicus.

Pierre Wijnnobel


Inhoud

Biografie

Hij werd vooral bekend door de vele liedjes die hij schreef. Zijn bekendste eigen compositie was "Klappermelk" (luister hier) van The Amboina Serenaders. Ook vertaalde hij talloze songs in het Nederlands, waaronder Wake up, little Suzy (Willem, word wakker voor The Butterflies), Twilight time (Iedere avond voor Ronnie Tober), A windmill in old Amsterdam (Een muis in een molen in mooi Amsterdam voor en met Rudi Carrell) en Tell him no (Zeg niet nee voor The Fouryo's). Dankzij deze creaties prijkt Wijnnobel op de derde plaats in Vic van de Reijts Nederlandstalige Cover Top-100.

Wijnnobel speelde zelf bas en trombone in o.m. The Moochers, The Swing Papa's, The Crackerjacks en The Ramblers. Later had hij jarenlang zijn eigen orkest. Tot op hoge leeftijd runde hij ook een hotel aan de Vossiusstraat in Amsterdam.


Betekenis voor de omroepmuziek

In 1953 kreeg Wijnnobel de muzikale leiding over het KRO-radioprogramma De springplank, waarvoor hij het herkenningslied Kun je nog springen, spring dan mee schreef. Voor The Ramblers, The Skymasters en het Metropole Orkest arrangeerde hij tientallen composities.


Trivia

Bibliografie

  • Biografie van Wijnnobel in Leidse jazz geschiedenis, van 1899 tot 2009 / Cees Mentink ... [et al.] ; met bijdragen van: Anne van Egmond ... [et al.]. - Leiden : Stichting Leidse Jazz Geschiedenis, 2008 (pag. 53-57)


Bronnen en referenties

  • Website van de Muziekbibliotheek van de Omroep [1]
  • Wikipedia [2]


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie