Pi Scheffer

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Johannes (Pi) Scheffer (Amsterdam, 21 september 1909 – Naarden, 14 januari 1988) was een Nederlands componist, arrangeur, pedagoog, orkestleider.

Pi Scheffer


Inhoud

Biografie

Pi Scheffer leerde op jonge leeftijd diverse instrumenten bespelen (harmonium, klarinet, cornet, fluit), maar de trombone werd zijn favoriet. Toen het gezin Scheffer zich in Haarlem vestigde meldde de jonge Pi zich bij diverse muziekverenigingen aan en speelde bovendien in een jazzorkestje.
In de jaren ’30 en vroege 40-er jaren trad hij op met The Hot Syncopators, The Blue Ramblers (later: The Blue Stars) en het ‘radio-amusementsorkest’ van Dick Willebrandts. Voor de beide laatste ensembles schreef hij ook arrangementen.
Na een ontmoeting in 1959 met de muziekuitgever Piet Molenaar ging hij componeren en arrangeren ten behoeve van harmonie- en fanfareorkesten. Het zou hem in deze kring grote faam bezorgen, vooral omdat hij een originele kijk had op de mogelijkheden van dit genre, dat hem als geboren koperblazer na aan het hart lag. Sinds september 1983 zweeg Scheffers trombone en in datzelfde jaar schreef hij zijn laatste ‘omroeparrangement’, My man is gone now voor zangeres Judith Townsend en de Amsterdamse Politiekapel.


Betekenis voor de omroepmuziek

Willy Kok engageerde Pi Scheffer in 1946 als trombonist en arrangeur voor het AVRO-orkest The Red, White and Blue Stars dat later werd omgedoopt tot The Skymasters. Scheffer leidde dit orkest in slechts enkele jaren naar een grote populariteit. Zijn compositie All aboard fungeerde later als herkenningsmelodie voor dit orkest.
In 1951 besloot hij meer energie te stoppen in een carrière in het onderwijs, waarvoor hij de benodigde papieren al bezat. Tezelfdertijd bleef Scheffer de muziek trouw. Hij leidde kleine radio-ensembles als Arabeske en The O.K. Wobblers en maakte arrangementen voor onder meer het Metropole Orkest, De Zaaiers en voor het Concertgebouworkest toen dat, in 1960, een grammofoonplaat met lichte muziek opnam.

In radio- en televisieprogramma’s als Showboat, Muzikaal onthaal, Opklaringen en Plein 8 uur 13 klonken zeer regelmatig Scheffers arrangementen. Voor eerstgenoemd (VARA-)programma schreef hij het humoristische Concert voor tuinslang en orkest (1954, zie foto). Ook arrangeerde hij diverse liedjes voor enkele edities van het Nationale Songfestival (1956-1960). Voor de NCRV presenteerde Scheffer van 1955 tot 1964 het televisieprogramma Pas geperst en van 1961 tot 1964 Muziek voor U, waarvoor hij een twintig man sterk orkest formeerde.


Trivia

Scheffer maakte een melodie voor fietsbel, tuinslang, fluit en orkest voor het radioprogramma Showboat.


Bibliografie

Bronnen en referenties

Artikel op ons weblog [1]

Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie